04 Kultura organizacyjna

Wartości Grupy ENEA

Naszą kulturę organizacyjną budujemy w oparciu o wspólne wartości, uwzględniając oczekiwania interesariuszy. Jej filary stanowią przestrzeganie prawa i wewnętrznych regulacji, wzajemne zaufanie, szacunek dla poglądów i różnorodności naszych Pracowników, równe traktowanie oraz przeciwdziałanie wszelkim nadużyciom.

Wartości, którymi kierujemy się w codziennej pracy

Uczciwość

• postępowanie zgodne z zasadami etycznymi, przepisami prawa oraz procedurami wewnętrznymi,
  • wzajemne poszanowanie i akceptacja otwartości w wyrażaniu opinii i poglądów,

Odpowiedzialność

• dotrzymywanie deklaracji w zakresie jakości, terminowości i niezawodności usług,
  • realizacja obowiązków pracowniczych i dotrzymywanie zobowiązań wynikających z umów społecznych,

Bezpieczeństwo

• dzielenie się wiedzą i ciągłe podnoszenie kwalifikacji,
  • umożliwienie Pracownikom zdobywania nowych doświadczeń,

Kompetencja

• podejmowanie działań profilaktycznych i naprawczych w celu zapewnienia bezpiecznego środowiska pracy i ochrony środowiska naturalnego oraz ochrony danych wrażliwych, danych osobowych i informacji chronionych.

W Grupie ENEA funkcjonuje Kodeks Etyki, który wskazuje wzorce postępowania dla wszystkich Pracowników oraz określa standardy dla relacji z Klientami, partnerami biznesowymi, akcjonariuszami, społecznościami lokalnymi i współpracownikami. Nadzór nad realizacją jego postanowień sprawuje Departament Zarządzania Zasobami Ludzkimi ENEA S.A. Zidentyfikowane przypadki prawdopodobnego złamania zasad zapisanych w Kodeksie bezstronnie wyjaśnia Komisja Etyki, która zajmuje się także rozstrzyganiem wszelkich wątpliwości etycznych zgłaszanych przez Pracowników.

W Lubelskim Węglu „Bogdanka” obowiązuje Kodeks Etyki dla GK LW „Bogdanka” S.A., spójny z zasadami przyjętymi dla całej Grupy. Jednostkami odpowiedzialnymi za monitoring przestrzegania przyjętych w nim regulacji jest Rzecznik ds. Etyki, zajmujący się ponadto edukacją etyczną Pracowników, oraz Inspektor ds. CSR.