07 Wpływ na środowisko

Ochrona środowiska w strategii Grupy ENEA

Wytwarzanie i dostarczanie energii elektrycznej oraz ciepła w sposób bezpieczny dla środowiska i zgodny z przepisami w tym zakresie jest dla nas jednym z głównych priorytetów.

Ograniczamy emisję zanieczyszczeń, m.in. dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, racjonalnie zarządzamy surowcami oraz działamy na rzecz zachowania różnorodności biologicznej. Podejmujemy także wysiłki w celu zwiększania świadomości ekologicznej naszych Pracowników oraz społeczności lokalnych.

Troska Grupy ENEA o środowisko naturalne w 2019 r.

Nakłady inwestycyjne na ochronę środowiska - 238 mln zł

Wzrost wytwarzania energii ze źródeł odnawialnych o prawie 13% r/r i spadek emisji CO2 o 3% r/r

Wzrost wolumenu produkcji energii elektrycznej z Zielonego Bloku o 4,6% r/r

Zaangażowanie w elektromobilność

Aktualizacja strategii

Aktywna ochrona przyrody, w szczególności ptactwa wodnego

Realizacja Strategii Rozwoju Grupy Kapitałowej ENEA do 2030 roku z perspektywą 2035 roku zakłada transformację firmy w kierunku koncernu niskoemisyjnego. Realizacja strategii, w tym zwłaszcza stopniowa rezygnacja z konwencjonalnych jednostek wytwórczych i rozwój jednostek zero- i niskoemisyjnych, przyniesie znaczące korzyści ekologiczne.

Efekty realizacji naszej strategii

7,3mld zł

na nowe niskoemisyjne moce wytwórcze

14,7mld zł

na moce wytwórcze oparte o odnawialne źródła energii (fotowoltaika, farmy wiatrowe, biogazownie, instalacje do spalania biomasy)

energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych oraz gazowych do 2030 r.

energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych oraz gazowych do 2035 r.

redukcji jednostkowej emisji CO2 do 2030 r.

redukcji jednostkowej emisji CO2 do 2035 r.

Dodatkowe informacje na temat naszej Strategii znajdziesz w sekcji Kierunki rozwoju.