07 Wpływ na środowisko

Edukacja ekologiczna

W 2019 r. Grupa ENEA zainaugurowała program „ENEA Eko Projekty”, w ramach którego we współpracy z Lasami Państwowymi zrealizowała 13 inicjatyw prośrodowiskowych, w tym 9 wydarzeń adresowanych do społeczności lokalnych.

Były to m.in. akcja sadzenia drzew na 40-lecie Elektrowni Połaniec, festyn przyrodniczo-edukacyjny „Las na wyspie” w Pile, podczas którego w zamian za elektrośmieci rozdawano sadzonki, warsztaty z budowania hoteli dla owadów, które odbyły się w Zielonej Górze, a także budowa ścieżek edukacyjnych, tras biegowych i rekreacyjnych.

Tak jak w latach poprzednich, szeroko zakrojoną edukację ekologiczną w szkołach, przedszkolach, ośrodkach dydaktycznych oraz na terenie Elektrowni Kozienice prowadziła ENEA Wytwarzanie. Łącznie w prelekcjach, wycieczkach itp., organizowanych wspólnie z Mazowiecko-Świętokrzyskim Towarzystwem Ornitologicznym, wzięło udział 700 dzieci i młodzieży oraz 170 osób dorosłych. Ponadto, częścią programu praktyk studenckich odbywanych w elektrowni była analiza występowania chronionych gatunków motyli i ptaków.

Lubelski Węgiel „Bogdanka” wspólnie z Fundacją Krajobrazy prowadził działania edukacyjne z zakresu ekologii i zrównoważonego rozwoju.

ENEA Elektrownia Połaniec w 2019 r. m.in. zorganizowała XII edycję konkursu ekologicznego, którego celem jest propagowanie wśród Pracowników elektrowni oraz spółki ENEA Bioenergia wiedzy na temat ochrony środowiska oraz regulacji prawnych w tym zakresie.

W szeregu spółek należących do Grupy tematyka związana z ochroną środowiska była przedmiotem szkoleń specjalistycznych.